U subotu navečer i u nedjelju, 15. i 16. listopada 2016., biskup banjolučki Franjo Komarica boravio je u župama grada Rijeke – Srdočima i Škurinju.

U župnoj crkvi sv. Križa na Srdočima predvodio je u koncelebrirane mise u subotu navečer i u nedjelju ujutro. Župnik preč. Božo Mićunović je biskupu izrazio „srdačnu dobordošlicu“ i zahvalio mu za njegov neumorni trud u obrani ljudskog dostojanstva i prava katolika – Hrvata u BiH na njihova rodna mjesta i župe iz kojih su protjerani tijekom Domovinskog rata, a političari sprječavaju njihov povratak.

Biskup je velikom broju nazočnih župljana i drugih vjernika pristiglih iz raznih drugih župa Rijeke i Istre zahvalio za njihovu vjernost Kristu i Katoličkoj Crkvi. Zahvalio je starosjediocima što su prihvatili brojne prognane katolike iz njegovi biskupije i cijele BiH.

Prognane župljane iz Bosne je potaknuo da ne zaborave svoj rodni kraj, te da u okviru svojih mogućnosti pomognu opstanak makar i malobrojnih katolika na području od katolika opustošenih krajeva Sjeverne i Sjeverozapadne Bosne.

Nakon večernje mise uslijedilo je predstavljanje dvije knjige: drugo dopunjeno izdanje knjige „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“ – intervjua biskupa Franji s njemačkim novinarom W. Gburekom te Zbornika radova s Međunarodnog studijskog dana u povodu 20. obljetnice zadnje faze protjerivanja banjolučkih Hrvata, Bošnjaka i drugih „Prešućivani zločin“. O knjigama su govorili: mr. Frano Piplović, voditelj Europske akademije banjolučke biskupe, koje je i izdala obje knjige, zatim bračni par – Vinko i Jacinta Laštro, prognani Banjolučani i voditelji Udruge „Nazaret“ u Zagrebu te sam biskup Komarica. Predstavljanje je vodila Maja Šimičić Roksandić, a glazbeno animirali mladi župe sv. Križa i zajednica Krista Kralja.

Nakon predstavljanja uslijedilo je druženje brojnih nazočnih s biskupom i njegovom pratnjom u župnoj dvorani.

TABB
Rijeka, 15. i 16. listopada 2016.

Comments are closed.