NAKLADNICI BANJOLUČKE BISKUPIJE NA SAJMU KNJIGA U BANJA LUCI

Na ovogodišnjem, 21. Međunarodnom sajmu knjiga u Banja Luci, koji je održan od 13 do 19 rujna 2016 godine u športskoj dvorani Borik po prvi puta su nastupili i izlagali izdavači koji su pod crkvenom jurisdikcijom Banjolučke biskupije. Predstavljena su izdanja koja su nastala u nakladi Biskupskog ordinarijata, mnogih župa (Bihać, Obljaj – Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Drvar, Stara Rijeka, Šurkovac, Prijedor, Ivanjska, Bosanska Gradiška, Prnjavor, Kotor Varoši, Presnače, Trn, Motike, Barlovci), samostana Sv Antuna na Petrićevcu, Trapističkog samostana Marija Zvijezda, samostana časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Aleksandrovcu, Caritasa Banjolučke biskupije i Europske akademije Banjolučke biskupije.

Bila je ovo jedinstvena prigoda da se posjetitelji sajma i šira javnost upoznaju s izdavačkom djelatnosti unutar ustanova Banjolučke biskupije. Isto tako ovakvim iskorakom u javni prostor Katolička Crkva na području Banjolučke biskupije (to je već pokazala ove godine promocijom knjiga u javnom gradskom prostoru) pomalo napušta dosadašnje prisilno zadržavanje i djelovanje samo i isključivo unutar crkvenih zdanja, prihvaćajući svoju odgovornost za djelovanje u javnosti kao je to Ustavom i zakonima definirano.

Štand biskupije su – uz brojne druge posjetitelje – posjetili i neki visoki predstavnici vjerskog, kulturnog i javnog života banjolučke regije.

Organizator ovog prvog nastupa Banjolučke biskupije na ovoj banjalučkoj smotri stvaralaštva pisane riječi bila je Europska akademija Banjolučke biskupije. Pitali smo Franu Piplovića, aktualnog voditelja studija Europske akademije, što je bio motiv za pojavljivanje Banjolučke biskupije na ovom sajmu i da li su zadovoljni s nastupom?

„Dobro je poznato da je Crkva kroz povijest bila, između ostalog, i nositeljica prosvjetiteljstva. Shodno tome, organizirala je i razvijala i izdavačku djelatnost, kako za svoje potrebe tako i za potrebe šire društvene zajednice. Premda se Katolička crkva na ovim našim prostorima, kao i društvo u cjelini, svakodnevno susreću s mnogim životnim nedaćama, ipak je u crkvenim krugovima napisan i objavljen značajan broj knjiga različite tematike koje su u široj društvenoj javnosti slabo poznate. Uglavnom su poznate u crkvenim krugovima. Tako su u proteklim godinama napisane i objavljene mnoge knjige, a odnose se na područja crkvenog, vjerskog, duhovnog, društveno-povijesnog i kulturnog života Katoličke crkve i hrvatskog naroda na području Banjolučke biskupije. Autori svih tih publikacija su ljudi vezani za Katoličku crkvu na ovim prostorima jer u najvećem dijelu, koji pokriva banjolučka biskupija, a to je područje entiteta RS, nema nikakvih znanstvenih i kulturnih ustanova hrvatskog naroda koje bi promovirale, znanstveno obrađivale i štitile povijesnu i kulturnu baštinu Hrvata i Katoličke Crkve na ovim prostorima kao dio svekolike povijesne i kulturne baštine BiH. Stoga je opravdan i razumljiv ovakav angažman svećenika, časnih sestara i drugih autora, laika okupljenih oko Crkve. Kako Crkva nije nikakva zatvorena organizacija koja je izvan društva u kojemu djeluje smatrali smo sasvim normalnim da putem ovakvih sajamskih smotri upoznamo širu javnost, napose banjalučku, sa spisateljskom i izdavačkom djelatnosti koja je nastala u okviru ustanova Banjolučke biskupije: Biskupskog ordinarijata, župnih zajednica, samostana, Biskupijskog Caritasa i Europske akademije“, pojasnio je Piplović glavni razlog pojavljivanja na ovoj smotri pisanog stvaralaštva u Banja Luci.

„Dakako da smo zadovoljni nastupom“, nastavio je Piplović. „U kratkom vremenu smo uspjeli pripremiti 96 naslova, koje smo predstavili na sajmu. Najveći broj izdanja je tiskan prije više godina i kao takvi su imali funkciju izložbenih eksponata, dok je nešto manji broj izdanja, njih tridesetak, novijeg datuma i kao takve smo ponudili na prodaju po promotivnim sajamskim cijenama. Sudeći po posjeti našem štandu, prelistavanju naših izdanja i njihovoj kupovini, posjetitelji su pokazali veliki interes, napose za izdanja s tematikom iz najnovije povijesti, što nas je posebno obradovalo. Obradovao nas je interes koji su prema nama i našim izdanjima pokazali ostali sajamski izlagači od kojih su neki kupili neka naša izdanja za daljnju distribuciju. U svakom slučaju stekli smo dragocjeno iskustvo za daljnji rad što ćemo, nadam se, primijeniti na sljedećoj sajamskoj smotri, zagrebačkom „Interliberu“, gdje kanimo nastupiti s našim partnerom „Ekološkim glasnikom“.

TABB

Comments are closed.