PROGNANI BANJALUČANI PROMOVIRALI KNJIGU „PREŠUĆIVANI ZLOČIN“

U organizaciji Udruge prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja „Nazaret“ te Europske akademije Banjalučke biskupije u  prepunoj Velikoj dvorani crkve Uzvišenja Sv. Križa u Sigetu (Novi Zagreb) , u srijedu 8. lipnja, predstavljena je knjiga , „Prešućivani zločin“, zbornik radova s Međunarodnog studijskog dana održanog u povodu 20 godina od završne faze progona Hrvata, Bošnjaka i ostalih s područja banjalučke regije. Dvoranu su dupkom ispunili prognani Banjalučani, ali i oni iz drugih mjesta entiteta RS-a, koji su za ovu prigodu (iako je bio radni dan) došli iz sadašnjih mjesta svog boravka, Zagreba,  Siska,Petrinje,Karlovca, Zadra, Rijeke i drugih mjesta, promoviravši na najbolji mogući način ovu knjigu svojih patnji. Bila je to večer za pamćenje gdje su prognani Hrvati Banja Luke i banjalučkog područja došli dati podršku projektu koji je nakon dvadesetogodišnje šutnje  otrgao od zaborava proživljene patnje i nepravde koje su  učinjene  Hrvatima i ostalom nesrpskom stanovništvu na cijelom području današnjeg RS-a prije dvadesetak godina.

Pred prepunom Velikom dvoranom  (dvorana je kapaciteta oko 450 sjedećih mjesta) o knjizi su govorili i predstavili je javnosti: dr. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; akademik prof. dr. Zlatko Kramarić, generalni konzul GK RH u Banja Luci; mr. Srđan Šušnica, kulturolog iz Banja Luke, te mr. Frano Piplović, Europska akademija Banjalučke biskupije, urednik i priređivač ovog vrijednog izdanja. Nazočnima se obratio i biskup Banjalučki, dr. Franjo Komarica. Odabranim skladbama i pjesmama u promociji je sudjelovala i glazbena skupina mladih glazbenika župe Uzvišenja Sv. Križa „Joshua“, dok su ulomke iz knjige čitali  mladi,  čiji  su  roditelji protjerani iz banjalučkih župa Banjalučke biskupije, ili su i sami kao malodobna djeca postali žrtve progona.

U svim izlaganjima predstavljača naglašene su činjenice koje su sadržane u tekstovima autora, a to je da se njenim objelodanjivanjem  po prvi puta činjenično suprotstavilo dvadesetogodišnjoj dominaciji selektivne kulture sjećanja na tragediju nesrpskog stanovništva u RS-u, napose na tragične događaje  koji su obilježili život više od 90 posto prijeratnog  hrvatskog stanovništva na današnjem prostoru RS-a. Kako je rečeno, istinom  je osvijetljeno jedno teško vrijeme, vrijeme progona i planiranog etničkog čišćenja,  koje je provedeno pred očima i uz suglasnost „međunarodne zajednice“. Učinjen je zločin  koji nije osuđen, već su njegovi akteri nagrađeni. Rezultat toga na prostoru RS-a je  „očišćen entitet“ od njegovih stanovnika, starosjedilaca, koji su postali nepoželjni upravo zbog toga što su različiti, što su drugi i drugačiji. Tomu se treba i na ovakav način suprotstavljati, istinom i dijalogom kako bi se omogućio povratak svima koji su protjerani bez obzira na etničku pripadnost. Pravo na zavičaj i  pravo na dom  osnovna su  ljudska prava i zato treba na sve načine upozoravati na učinjene nepravde te nastojati ih ispraviti, naglasci su iz izlaganja na ovoj zagrebačkoj promociji knjige „Prešućivani zločin“, koja je druga po redu promocija nakon što je knjiga prvo bila predstavljena banjalučkoj javnosti, u zemljopisnom i socijalnom  prostoru gdje su se ovi tragični događaji, raznovrsnih tortura i progona odvijali prije dvadesetak i više godina.

Comments are closed.