NAJAVA: OBLJETNICA EUROPSKE AKADEMIJE BANJOLUČKE BISKUPIJE

DESET  GODINA  U  SLUŽBI  DIJALOGA  I  MIRA!

Europska akademija Banjalučke biskupije obilježit će u srijedu, 25 studenoga 2015 g. desetu obljetnicu od svoga osnutka. Točno prije deset godina dekretom banjalučkog biskupa dr. Franje Komarice, po uzoru na slične crkvene institucije, poglavito u zemljama Zapadne Europe osnovana je Europska akademija sa sjedištem u Banja Luci. Polazeći od suvremenih izazova te aktualnih potreba sredine u kojoj se nalazi Banjalučka biskupija, svjesni, u duhu nauka Drugog vatikanskog koncila te svog poslanja – utemeljeno na Zakoniku kanonskog prava i Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica Bosne i Hercegovine, biskup dr. Franjo Komarica, 16.11. 2005 godine potpisuje dekret o osnivanju.

U proteklih 10 godina, polazeći od kršćanske poruke i uvažavajući sva pozitivna dostignuća europske civilizacije, držeći se prije svega znanstvenog pristupa u mnogim suvremenim pitanjima i problemima akademija je svoj rad usmjerila na četiri područja; očuvanje i zaštitu stvorenog svijeta; na odgoj i obrazovanje; na etička i moralna pitanja, napose na gospodarsku etiku te aktualna društvena pitanja.

Djelujući u prostoru banjalučke regije, u specifičnim okolnostima društvenim, političkim, kulturnim akademija se potvrdila kao mjesto dijaloga, argumentiranog javnog govora, uz uvažavanje svih različitosti kojima ovaj socijalno-kulturni prostor obiluje. Stoga je kao moto obilježavanja ove obljetnice uzeta formulacija „Deset godina u službi dijaloga i mira“. Pod ovim sloganom sutra će se u Dvorani Europske akademije Banjalučke biskupije okupiti njeni osnivači, prijatelji i podupiratelji , domaći i inozemni, većih broj predavača na mnogim tribinama, okruglim stolovima, studijskim danima, konferencijama kao i redoviti gosti na  akademijinim programima. Kao što i priliči o prvih 10 godina akademije, njenom stasanju govorit će njen direktor dr. Miljenko Aničić, a prigodnom riječi, sudionicima ove svečanosti, obratit će se utemeljitelj Europske akademije, dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki. Posebnu draž ovoj svečanosti dat će hrvatski fizičar , znanstvenik i izumitelj dr. Davor Pavuna koji će održati svečano predavanje na temu: Znanost, vjera i suvremena civilizacija“. Ovim povodom je tiskan zbornik „U službi dijaloga i mira“, svezak II, u kojem je sabrano i predstavljeno  tridesetak predavanja, tridesetorice eminentnih predavača  iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke koje su predavači akademije izlagali  proteklih godina  na tribini akademije. Zbornik će promovirati i predstaviti , njegov glavni urednik Frano Piplović. U glazbenom dijelu programa sudjelovat će zbor Hrvatskog pjevačkog društva „Nada“ iz Banja Luke s pjesmama „Ave Maria“, „Oj ti dušo moje duše“ i „Milost“.

Comments are closed.